Interviu - Irina Popa

Posted in Blog

 
     Dragi copii şi părinţi, vrem să vă anunţăm un lucru extraordinar. Irina Popa, una dintre cele mai bune voci din România şi nu numai, s-a alăturat echipei Sweet Media şi vă aşteaptă pe toţi să vă dezvăluie toate secretele unui "Vocal-Performer", în cadrul cursurilor noastre de canto.
     Am fost foarte încântaţi pentru că Irina Popa a acceptat invitaţia noastră de a-i lua un interviu pe care îl puteţi citi mai jos.
     
Sweet Media: Irina, tu eşti una dintre cele mai bune voci din România şi nu numai. Ce înseamnă să "ai voce"?
Irina Popa: Din punctul meu de vedere, vocea reprezintă cartea de identitate a unui cântăreţ... ingredientul principal din tot ceea ce înseamnă el ca pachet sau amprentă. Înseamnă iubire şi obligaţie. Iubire faţă de ceea ce ai primit şi obligaţie faţă de cei care au pretenţii mari de la tine. Când te afli la un anumit standard, automat şi pretenţiile sunt mai mari.

Sweet Media: Te naşti cu "voce"?
Irina Popa: Eu privesc stimulativ toată treaba asta. Mă caracterizează mai mult decât orice ambiţia, şi asta mă împinge întotdeauna la progres.Te naşti cu o energie în sensul ăsta. Depinde de tine cum întreţii acea energie, cum o faci să se dezvolte. Cum o creşti. Asta , desigur, se raportează şi la cercurile de oameni de care eşti înconjurat. De la care ai ce să înveţi, sau te încurajează. Dar oricum, sursa vine din tine, tu înveţi până la urmă să te “dresezi”.Iar eu am avut şi această şansă, să fiu încurajată şi să am oameni deosebiţi în jurul meu.

Sweet Media: Sunt la început de drum, mi se pare că aş putea să cant, ce ar trebui să fac?
Irina Popa: Să continui, dacă simţi această chemare spre mirajul muzicii..la un moment dat te laşi chiar tu condus de ea..şi să cercetezi mereu ce impresie produci celor din jurul tău, atât oamenilor obişnuiţi (lor în mod special) cât şi celor avizaţi în domeniu. Dacă lumea e încântată, e de bine.

Sweet Media: Crezi în noroc?
Irina Popa: Cred în atragerea lui, cred în ceea ce mi-am propus, stabilindu-mi ţinte pe care, prin ambiţie şi încredere le nimeresc mai târziu sau mai devreme.

Sweet Media: Faci exerciţii pentru voce?
Irina Popa: Acestea intră în regimul de viaţă al fiecărui artist care se respectă sau ar trebui. Sunt nişte exerciţii pe care le fac eu zilnic, pe tehnică belcanto...

Sweet Media: Mulţumim, Irina, pentru că ne-ai împărtăşit din experienţa ta şi sperăm să facem cea mai bună echipa împreună.
 
     Puteţi urmări în continuare progresul muzical al Irinei, citind CV-ul ei artistic:

     Prima apariţie pe o scenă a avut loc la vârsta de 5 ani, la teatrul Nae Leonard din Galaţi, oraşul natal, fiind membră a grupului “Strumphi” de la Palatul Copiilor.
     La vârsta de 14 ani, prima audiţie la care participă o leagă din nou de teatrul Nae Leonard, reuşind să impresioneze şi să cânte în primul ei spectacol destinat tinerelor talente.
     În anul 2003 câştigă la Vaslui premiul întâi la festivalul “Constelaţia Necunoscută”, în acelaşi an reuşind să câştige şi trofeul festivalului “Mini-Mega-Star”, de la Brăila.
     În 2004 câştigă festivalul de la Amara.
     A colaborat cu Cornel Cristei şi Adrian Ordean, cântând piesele acestora. În 2004 Irina semnează contract cu Adrian Ordean şi începe să fie mediatizată la aproape toate radiourile şi televiziunile naţionale.
     În iarna lui 2006 filmează un clip la cover-ul “Silent Night”, şi apare pe compilaţia “Cântecele pentru brăduţ”, CD ce se bucură de
succes.
     Pe plan local, Irina a fost susţinută de către Ştefan Băiatu, Marian Proca, acesta din urmă invitând-o să cânte la seri de jazz, blues şi nu numai. Un alt susţinător a fost Alexandru Jula, care având mare încredere în talentul ei, o invită frecvent în emisiunile sale “Alexandru Jula şi prietenii
     În anul 2008, Irina Popa a câştigat atât trofeul Festivalului de la Mamaia cât şi Premiul Presei, reuşind să acumuleze cel mai mare punctaj din partea juriului. A participat cu o piesă semnată Adrian Ordean, “Pentru dragostea ta”.
     În 2009 Irina participă la concursul “Eurovision” cu piesa “I feel your presence”, piesă compusă de Adrian Ordean.
     Tot în 2009, Irina Popa a început o colaborare cu trupa Amadeus, asigurând partea vocală pentru piesele “Love in Sicilia”, “Bailando Con Migo” şi “Blue Eyes” de pe albumul “24 de ore” al trupei. Piesa promovată “Love in Sicilia” s-a bucurat de succes.
      În 2011, Irina colaborează cu pianistul Cornel Cristei, vechi colaborator şi prieten, la un album electro jazz, cu titlul “The Dream”.
     În 2012, Irina Popa a fost invitată să susţină un recital la celebrul Festival de Jazz de la Sibiu. A cântat în formula Irina Popa Quartet alături de muziciani-instrumentişti cu o bogată experienţă în domeniu: Virgil Popescu (chitară bass), Cornel Cristei (pian) şi Titi Herescu (tobe).
     În 2013, Irina câştigă marele premiu la concursul “Trofeul Ion Dacian” cu piesă “I’m here” din filmul “The color purple”.
     În prezent, Irina pregăteşte evenimente viitoare alături de noua formulă de trupa, “Irina Popa and The Sinners”, alcătuită din Iulian Vrabete (chitară bass), Relu Bitulescu (tobe), Cornel Cristei (pian).  
     Irina a cântat în multe emisiuni şi show-uri tv, totodată onorând şi destule petreceri private, la care a interpretat piese din repertoriul internaţional.
     În viaţă de toate zilele, Irina Popa este o persoană calmă, dar pe scenă se metamorfozează, arătând atitudine şi temperament vulcanic.
     De la jazz, blues, pop până la rock, Irina demonstrează că nimic nu îi stă în cale încercând să aducă un suflu nou în fiecare cântec.
     Irina Popa a semnat  contract cu casa de discuri Roton, de asemenea calificându-se pentru preselecţia Eurovision cu piesa "Letting go", melodie ce a fost aleasă din peste 90 de piese participante.
 
Premii:

2003 - Premiul întâi la festivalul “Constelaţia Necunoscută”,
Vaslui, România;
2003 - Trofeul la festivalul Internaţional “Mini-Mega-star”,
Brăila, România;
2004 – Trofeul la “Festivalul Naţional de la Amara”, Amara,
România;
2005 – Trofeul la “Festivalul Sulina”, Sulina, România
2008 – Trofeul şi Premiul Presei “Festivalul Mamaia” (secţiunea
interpretare), Constanţa, România;
2013 – Trofeul “Ion Dacian” la festivalul Internaţional “Viaţa e
frumoasă”,  Bucureşti, România.
 
Câteva din apariţii:

- Împlinirea celor 62 de ani de radiodifuziune, Iaşi
- Canalul de Ştiri, Antena 1
- “Oala sub Presiune”, Tvr 2
- “Batalionul Distractionar”, Naţional Tv
- “Trezirea la realitate” cu Cătălin Măruţă, Realitatea Tv
- “Plaja lui Măruţă”, Tvr 2
- “Sare şi Piper cu Stela şi Arşinel”, Naţional Tv
- Automobile – “Andra şi Irina Popa vin să îşi susţină preferaţii”, Naţional Tv
- “Alexandru Jula şi prietenii”, Tv Galaţi
- “Crăciun cu toţi artiştii”, prezentată de Catrinel Sandu, Naţional Tv
- “Surprize, Surprize”, Tvr 1
- “Să v-aminiti duminica”, cu Corina Chiriac, Naţional Tv
- Caravana “Mamaia caută o vedetă”, Tv Neptun, invitat de onoare
- “Neaţa cu Răzvan şi Dani”, Antena 2
- “Stele sub Lupă”, Antena 2, în prima ediţie a emisiunii câştigătoare a premiului emisiunii, o stea în constelaţia Carul Mic
- “Stele sub Lupă”, Antena 2, duet cu Mihai Trăistariu
- “Tonomatul dp2”, Tvr 2, preentat de Ştefan Lungu
- “Adevăratele Stele”, TvrM
- “Tonomatul dp2”, prezentat de Alina Sorescu, promovare pentru piesa participantă la Eurovision
- “Insula Copiilor”, Naţional Tv
- “Automobile”, duet cu trupa Amadeus
- “Trezirea la Apel”, Tvr1
- “Teo”, Prima Tv
- “Doctor în dragoste”, TvrM, cu Dinu Maxer
- “Geta Voinea Show”, Euforia Tv
-“Şcoala Vieţii”, Antena 2
- “Miezul Zilei” cu Iuliana Marciuc, Tvr1
- “Atenţie, se cânta!”, Tvr2
- Interviuri la Radio Constanţa, Europa Fm, etc.
- “Dăruieşti şi câştigi”, Pro Tv
- “Happy Hour” cu Cristian Măruţă
- “Celebri sau nu” cu Mihaela Tatu
- “VINEri Star”, Tvr Internaţional
- “Întrecerea anilor”, Tvr 1
 
       IRINA POPA & THE SINNERS
 
     „Revelaţia anului 2012”, aşa cum a fost desemnată de juriul Galei Premiilor de jazz (PREMIILE MUZZA), Irina Popa constitue una dintre cele mai pregnante, mai autentice şi mai expresive voci ale noului val de interpreţi români de jazz.
     Cornel Cristei, (fost componet al grupurilor de elită ale anilor ‘70 precum Ethos, Electrecord şi Roşu şi Negru), a compus pentru Irina un repertoriu special „...într-un savuros cocktail vocal-instrumental, unde suntem provocaţi să degustăm rafinatele amestecuri de soft-electro, groove, funk, pop-rock, soul şi blues” cum bine spune succint Mirela Stoenescu în boocklet-ul CD-ului „The Dream” editat de Casa Soft Records în 2011.
The Dream Irina Popa
     Declicul jazz-istic propriu zis s-a produs la Gala tinerilor interpreţi de jazz pe care Fundaţia Muzza a organizat-o la Art Jazz Club (Passage Club) din Capitală (26 februarie 2012). Atunci şi acolo, Irina a improvizat, la final, într-un scurt jam session, pe cunoscută piesă „Summertime”. Pentru organizatorii Festivalului de jazz de la Sibiu, Titi Schmidt şi Simona Maxim, prezenţi mai mult sau mai puţin întîmplător acolo, a fost suficient şi revelator pentru a o invită pe Irina, (dintre tinerii prezenţi în acel concert DOAR pe Irina), să susţină un recital în apropiată ediţie a evenimentului respectiv de la Sibiu.
     Deoarece Virgil Popescu şi Titi Herescu au devenit indisponibili pentru următoarele evoluţii scenice ale Irinei, în toamna lui 2012 Cornel a apelat la alţi experimentaţi muzicieni precum Iulian Vrabete-gbas şi Relu Bitulescu-baterie. Aceştia din urmă sînt binecunoscuţi atît că iniţiatori ai grupului Basorelief (jazz-rock), cît şi că membrii de baza ai grupurilor Holograf (I. Vrabete) şi respectiv Zan-Nicu Alifantis (R.Bitulescu).
     Noua formulă, IRINA POPA & THE SINNERS a debutat în toamna anului trecut la clubul bucureştean The Artist Studio. Au urmat alte prezente de succes pe scene de club din Capitală şi Cover Club Făgăraş. dar şi la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti, culminînd cu Gala Premiilor de jazz de la Hard Rock Cafe din 7 aprilie 2013.
     Prezenţi la acest eveniment şi fascinaţi de evoluţia scenică-interpretativă a Irinei şi a „păcătoşilor” care o însoţesc cu brio în demersul ei muzical-jazz-istic, managerii festivalurilor de la Gărâna şi Câmpina (1-3 august 2013), respectiv Marius Giura şi Liviu Briciu, au pus imediat „mâna” pe acest grup şi l-au invitat la proximele ediţii ale acestor festivaluri, spre beneficiul atât a artiştilor menţionaţi, cât şi, sunt convins, a fanilor de jazz.
     Iată aşadar, cum, mai degrabă autodidactă, dar totuşi extrem de receptivă la sfaturile muzicienilor cu care a colaborat şi colaborează, într-un timp relativ scurt, Irina Popa a avut un parcurs fulminant, mai ales jazz-istic. Motiv pentru care, consider că nu întîmplător a ajuns şi pe scena de la GĂRÂNA 2013.
     Între timp, Irina Popa & The Sinners au fost aplaudaţi la Transilvania Jazz Festival de la Cluj-Napoca (10-12 iunie 2013), iar Irina Popa şi la Festivalul internaţional de folclor Bucureşti (21-23 iunie 2013) secţiunea etno-jazz, fiind invitată a grupului „Balkan Session-Village Jazz” condus de apreciatul trompetist Emil Bîzgă.