Interviu - Marian Ardelean

Posted in Blog

  
     Am avut deosebita plăcere să vorbim cu un artist complet, interpret şi compozitor totodată, Marian Ardelean, de la care avem de învăţat foarte multe cu toţii, pentru că este printre puţinii artişti care au sustinut si susţin din tot sufletul, Muzica Uşoară Românească Autentică.
     Sweet Media: Marian Ardelean, bine ai venit la Sweet Media. Am aflat că de curând, revista Taifasuri a produs un cd cu melodii ale îndrăgitei Mirabela Dauer. La acest cd ai şi tu o contribuţie importantă, ne poţi spune câteva cuvinte despre acest eveniment?
     Marian Ardelean: În vara anului trecut, printr-o conjunctură fericită, am reîntâlnit-o după mulţi ani pe Mirabela Dauer. Prima întâlnire a fost în anul 1994, când am participat în concurs la interpretare, la Festivalul Naţional “Laleaua de Aur” care se desfăşura la Piteşti şi unde cunoscuta interpretă era în juriu. Aveam 16 ani… De atunci nu ne-am mai întâlnit. Aşa că mare mi-a fost mirarea cand Mira, după aproape 20 de ani, în vara anului trecut, mă vede şi cu o normalitate halucinantă mă intreabă: “Ce mai faci, Marian? Mama ta ….sora ta, ce mai fac?” Am rămas mut! Nu mă aşteptam să mai ştie cine sunt şi acum vorbea cu mine de parcă nu ne mai văzuserăm de cel mult două zile! Nici măcăr nu îmi propusesem să încerc să-i reamintesc de festivalul respectiv. Mi se părea inutil şi neverosimil să poată să mă ţină minte. Şi, din acel moment, am început să ne vedem din ce în ce mai des, pentru că avem un cerc de prieteni comuni şi pentru că Mirabela Dauer este un om tânăr! Are toate gadget-urile posibile, are conturi pe toate sit-urile de socializare (si se ocupă personal de ele!)…. În comparaţie cu ea, uneori mă simt eu “expirat”.
     Prin octombrie îmi povesteşte că ar vrea să înregistreze un album nou, numai al ei …pentru că în ultimii ani toate CD-urile lansate au fost în duet cu Raoul (Rareş Borlea). Aşa a început totul. M-am apucat de compus, de orchestrat, de scris versuri şi rezultatul se află pe Cd-ul lansat în colaborare cu Taifasuri. Mi-a făcut mare placere să colaborez cu Mirabela Dauer şi cu siguranţă vom mai lucra împreună…deja ne facem planuri mari ;))
    
     Sweet Media: În ce postura te simţi cel mai bine? În cea de compozitor sau in cea de interpret?
     Marian Ardelean: Depinde când îmi adresezi această întrebare. Cel mai bine mă simt în postura în care mă găsesc în acel moment dat. Atunci când cânt, o fac fără să mă gândesc la alte lucruri… Nu există decât microfonul, scena şi publicul. Atât.
Atunci când compun, nu-mi aleg momentul. O temă muzicală poate să-mi vină când sunt la volan, pe stradă, la o terasă sau ….la sala de fitness (aici ideile sunt ceva mai “chinuite”). Noroc că s-au inventat telefoanele deştepte şi pot să înregistrez toate melodiile ce-mi trec prin minte. Dacă aveţi înclinaţii spre compoziţie, vă sfătuiesc să faceţi acelaşi lucru. Nu aveţi de unde să ştiţi… Vorba sloganului : ORICÂT AI FI DE MIC POŢI SĂ FACI UN HIT!
     Sweet Media: Ai scris şi melodii pentru copii. Cum este să lucrezi cu copiii? Care este diferenţa dintre un artist matur şi un artist copil?
     Marian Ardelean: Am scris câteva melodii şi pentru copii. Recunosc că nu au fost multe... Nu pentru că nu mi-aş fi dorit, dar…aşa a fost să fie. Cu copiii se lucrează uşor. Cu părinţii e mai greu!
    
     Sweet Media: Ştiu că ai mers la multe festivaluri de interpretare muzicală,unde ai obţinut marele trofeu. E greu să fii pe scenă? Cum îţi stăpâneşti emoţiile?
     Marian Ardelean: Parerea mea este că festivalurile sunt foarte importante pentru evoluţia unui viitor artist. Este necesar să participaţi la aceste concursuri, nu neaparat să le şi câştigaţi…. Nu aceasta este ideea! Aceste concursuri vă dau ocazia de a urca pe o scenă, de a sta în faţa unui public şi în lumina reflectoarelor, de a vă deprinde cu microfonul şi sunetul profesionist şi de a vă învinge “fricile”. În timp, veţi reuşi să vă transformaţi tracul de scenă în emoţii pe care să le trasmiteţi celor ce vă ascultă. Nu vreau să scăpaţi niciodată de emoţii! Artiştii adevărăţi trebuie să aibă emoţii şi trebuie să le transmită mai departe publicului.
    
     Sweet Media: Cu ce ar trebui să înceapă pregătirea muzicală un artist în devenire? Care sunt paşii în ordine cronologică pe care, după părerea ta, ar trebui să îi urmeze cineva pentru a ajunge pe scenă?
     Marian Ardelean: Nu ştiu ce să vă răspund la această întrebare… Nu există o reţetă! Ceea ce vreau să spun este că, dacă începi să studiezi pianul de la 5 ani, nu înseamnă neaparat că o să ajungi să susţii concerte la Covent Garden. Am un exemplu chiar în familie: fraţii mamei mele au primit când erau mici, două viori… Evident că nici unul din ei nu a ajuns ca George Enescu. Au facut scrimă…şi primele florete au fost arcuşurile! În contra partida exemplului de mai sus, am să vă dau exemplul unui tânăr din Iaşi pe care profesoara de canto l-a trimis acasă spunându-i că nu este talentat şi că nu va ajunge niciodată să cânte pe o scenă. A plecat acasă şi a “făcut” canto ascultând la nesfârşit Mariah Carey. Este vorba de prietenul meu, Mihai Trăistariu.Aşa că nu am să vă dau o ordine sau paşi de urmat. Cred că cel mai important este să ai datele necesare şi să ai “chemare”. Iar atunci când vei fi conştient că asta îţi doreşti să devi cu adevărat, vei găsi şi resursele şi căile pe care să le urmezi pentru educarea temeinică a vocii şi auzului ….pentru ca într-un final să ajungi acolo unde vrei.
     Sweet Media: Ce tehnică vocală foloseşti? Ce exerciţii faci pentu încălzirea vocii?
     Marian Ardelean: În tehnica vocală, primul lucru şi cel mai important - fundaţia însăşi - este RESPIRAŢIA. Atunci când tehnica respiraţiei este foarte bine stăpânită, veţi putea susţine acutele cu lejeritate, veţi putea doza aerul în aşa fel încât să cântaţi egal şi frumos chiar şi în timp ce dansaţi. Nu veţi obosi şi nu veţi răguşi foarte uşor. Aşadar, începeţi “sâsâind” şi abia după aceea vocalizele (care sunt şi ele de multe feluri şi specializate pe îmbunãtãţirea diferitelor trăsături ale vocii ….nu intru în detalii).Ca şi în sport, încălzirea este importantă, cu toate că majoritatea sărim peste această etapă. Atunci când aveţi de cântat, faceţi-vă timp măcar cinci minute pentru vocalize de încălzire. Nu trebuie să le faceţi în forţă…dar aceste minuţele vor face ca laringele (corzile vocale) să fie pregătit şi umidificat pentru ce urmează în scenă.
     Sweet Media: Mulţi artişti spun că "norocul" este un factor destul de important în desăvârşirea unui artist. Ce părere ai? :)
     Marian Ardelean: Norocul joacă un rol important în orice meserie. Dar norocul nu e totul!
     Ştiţi câţi oameni foarte talentaţi care au toate datele să fie artişti, nu ajung niciodată să fie vedete? Foarte mulţi! Unii dintre ei chiar au avut NOROCUL să fie auziţi de producători, aceştia să-i ajute să apară la tv şi în spectacole….dar într-un final să nu se întâmple nimic?! Ştiţi de ce? Pentru că nu au fost aleşi de public! În concluzie, norocul cel mare este acela de a fi plăcut de public. Ei sunt cei care triază!
      Sweet Media: Ce ar trebui să facă o şcoală de muzică pentru copii pentru a da cele mai bune rezultate? Ce sfaturi ne dai?
      Marian Ardelean: Cred că rolul şcolii este să educe cu ştiinţă, cu atenţie şi cu dăruire! În mod special, în cazul şcolilor de muzică, profesorii trebuie să aibă calitatea excepţională de a identifica datele artistice ale unui copil şi numai atunci să-l selecteze. Nu trebuie încurajaţi copiii care nu au calităţi, iar părinţii trebuie să înţeleagă asta, oricât de mult şi-ar dori să-şi vadă odorul artist. Poate este dur ceea ce am afirmat, dar credeţi-mă că o fac cu cea mai mare sinceritate, bunăvoinţă şi cu experienţa atâtor jurii în care am fost. Muzica nu este algebră. Nu există formule pe care să le repeţi la infinit până le ştii pe de rost şi astfel să reuşeşti să rezolvi orice ecuaţie.
     Sweet Media: Cu ce artişti ai mai colaborat? Cu cine ai vrea să colaborezi? Proiecte de viitor?
     Marian Ardelean: Acum când citesc întrebarea îmi dau seama că nu e bine…. Nu e bine să fii cântăreţ şi compozitor în acelaşi timp. Realizez că majoritatea melodiilor mele, le-am cântat eu. Promit să-mi revizuiesc comportamentul şi să mă concentrez mai mult pe compus melodii pe care să le dăruiesc altora spre a fi cântate. Cine vrea? :)
     Sweet Media: Un gând de încheiere?
     Marian Ardelean: Vă doresc să fiţi talentaţi, luminoşi, să primiţi şi să daţi iubire tuturor celor care vă văd…Să fiţi magici, aşa cum e muzica!
     Sweet Media: Mulţumim mult, Marian Ardelean, pentru sfaturi şi îţi dorim mult succes în cariera artistică.
 
 
 
Compozitie - Marian Ardelean, Piesa pentru Mamaia Copiilor